onsdag den 10. februar 2016

Snavsede vinduer koster på varmeregningen

 


Gør dine vinduer klar til efteråret med kost spand og silikonespray - det betaler sig og behøver slet ikke være så bøvlet, mener hele Danmarks gør- det-selv-mand
Snavs, spindelvæv og insekter kan skrue prisen op på din varmeregning.

”Det er ikke løgn,” siger Erik Peitersen. Han er kendt som fjernsynets kreative gør det selv-mand og arbejder lige nu sammen med vinduesproducenten Rationel om at gøre danskerne klogere på vinduer og holdbare valg.

”Skidt og snavs har det med at snige sig ind i alle mulige og umulig kroge mellem ramme og karm, og det kan faktisk godt forhindre vinduet i at lukke tæt, så varmen fiser ud. Det holder jo ikke.”

Erik Peitersen fortæller, at snavset samtidig kan blokere for automatisk vandafløb og naturlig ventilation i et vindue. Går det helt galt, kan det give råd og svampeangreb i vinduets trækonstruktion, fordi skidtet suger fugt som en slags fastgroet svamp. Og så skal man ret hurtigt til at kigge sig om efter nye vinduer.

”Mon ikke det er argument nok til at hanke op i sig selv og køre hele herligheden over med en fugtig klud, inden vinteren sætter ind?” spørger Erik Peitersen og understreger, at den kærlige hånd skal over hele vinduet og ikke kun ruden.

Og når man nu er i gang, kan man passende tjekke vinduernes hængsler og tætningslister for at sikre, at vinduerne slutter helt tæt, råder Erik Peitersen. På rationel.dk ligger der en lille video, der trin for trin viser, hvordan man justerer vinduernes hængsler. Og i ethvert byggemarked kan man købe en silikonespray til at smøre den rengjorte tætningsliste med, så den forbliver smidig og tæt.

Selv sørger Erik Peitersen også for at tjekke træværket ved samme lejlighed. Og for straks at udbedre selv små sprækker og revner i malingens overflade med sandpapir og to lag maling.

”Jeg er simpelthen for doven til at udskyde arbejdet – jo større skaden er, jo længere tid tager det at få kål på den,” siger han.

Er trævinduerne beklædt med aluminium udvendig, kan de reelt nøjes med en grundig afvaskning. Vil man pusle en smule mere om dem, siger Erik Peitersen, kan man behandle den udvendige aluminium med autovoks, så overfladen bliver mere smudsafvisende, ser renere ud og holder bedre på farven.

”Sæt i gang,” siger Erik Peitersen. ”Jo før du får det gjort, jo lettere er det. Og så er det jo altid rart at blive færdig før naboen.”

Peitersen: Sådan vintertjekker du vinduerne

1. Rengør hele molevitten – ikke kun ruden
Fjern også snavs og spindelvæv et par gange om året i false og kroge og på ramme, karm og tætningslister – det forlænger vinduernes levetid.

2. Juster hængslerne
Sørg for, at vinduet slutter helt tæt og ikke lukker skævt. Se på rationel.dk, hvordan man justerer hængslerne.

3. Smør tætningslisten
Tætningslisten trænger helt sikkert til at blive tørret af og sikkert også til at blive smurt med lidt silikonespray på en klud, så den forbliver smidig og tæt.

4. Tjek træværket
Hvis der er revner eller sprækker i malingen, kan der trænge fugt ind i træet. Sørg for at udbedre det straks, så nedbrydningen ikke får rigtig fat.